sunnuntai 28. elokuuta 2011

Espoo GP - Luokkamestaruus

Luokkamestaruuskisoihin lähdettiin lähes studio-olosuhteissa - auringonpaisteessa ja 6m/s tuulessa. Kisassa oli myös mukana komeasti 10 Firstiä. Ensimmäiseen starttiin lähdettiin Melgesien jälkeen yhdessä 6 X-99:n kanssa. Heti ensimmäisestä lähdöstä alkaen ilmeistä oli se, että kisaaminen yhdessä nopeamman luokan kanssa tuotti ongelmia. Vaikka ottikin nappilähdön, saattoi pian olla pakeissa tai muuten pinteessä X:ien kanssa.

Alusta alkaen kävi selväksi, että mestaruustaisto käytäisiin Penelopen ja KumiTursaan välillä. Ensimmäinen lähtö menikin KumiTursaalle Penelopen ottaessa 2. sijan. Toisessa lähdössä ylämerkillä asetelma oli sama. Olimme tiukasti KumiTursaan kannassa, muun fleetin jäätyä selvästi taaksemme. Yritimme kiivaasti peitellä Tursasta ja jiippaillessamme muu fleet kuroi etumatkaamme kiinni. Viimeisellä kryssillä lähdimme vielä hakemaan ykköstä vähän turhankin rohkeasti pudoten 3. tilalle.

Kolmanteen päivän viimeiseen lähtöön sisuunnuimme. Otimme nappilähdön paalupaikalta ja ajoimme maaliin saakka ykkösenä. Ensimmäisen päivän saldona oli 2. sija, tosin vain kahden pisteen päässä ykkösestä.
Illalla kokoonnuimme lähes kaikkien miehistöjen voimin saunomaan ja grillaamaan HSK:lle. Menu oli kohentunut edellisvuodesta ja makkaran lisäksi tarjolla oli runsaat antimet.

Sunnuntain kisaan lähdettiin hieman lauantaita reippaammassa 7 m/s tuulessa. Nappilähdön jälkeen pääsimme heti ylämerkiltä ykköspaikalle. Hienoa oli myös Miss Piggyn kakkostila, joka nosti meidät yhteistuloksessa tasapisteisiin KumiTursaan kanssa. Päivän toinen lähtö oli kuitenkin hankala. X-99 nousi linjalla ensin yläpuolellemme, mutta pelästyessään varaslähtöä fellaili päällemme vailla kulkuoikeuksia. Huudoistamme huolimatta ei toisen luokan venettä näyttänyt kiinnostavan sääntöjen kunnioittaminen. Katastrofaalisen lähdön seurauksena olimme ylämerkillä fleetin puolivälin huonommalla puolella.

Aloitimme raivokkaan takaa-ajon ja nousimmekin sija sijalta lähemmäksi kärkeä. Tuulen kääntyessä voimakkaasti länteen toisella kierroksella olimme hyvin hereillä jä pääsimme viimeisellä ylämerkin kierrolla aivan KumiTursaan kantaan. Tursaan spinnuongelmien ansiosta pääsimme myös ohi ja kiinni ykköstilaan yhteispisteissä. Slööriksi vaihtunut lenssi osoittautui kuitenkin lopulta liian tiukaksi jo neljä kesää ajatulle lenssispinnullemme ja KumiTursas pääsi livahtamaan ohitsemme.

Toisen lähdön jälkeen tuuli nousi edelleen n 10 m/s lukemiin. Vaihoimme fokan keulalle ja odottelimme seuraavaa lähtöä. Lähtöä ei kuitenkaan tuntunut kuuluvan yrityksistä huolimatta. Poijuveneen miehistö teki varmasti parhaansa ja ansaitsee kiitoksen nostaessaan poijun ankkuria kerta toisensa jälkeen yrittäen saada lähtömerkin pysymään paikallaan. Vika olikin auttamattomasti alimitoitetussa kalustossa. Liian kevyt ankkuri, liian lyhyt poijuköysi ja vasrmastikin turhan köykäinen poijuvene. Purjehduskilpailut pitäisi pystyä järjestämään vielä 10 m/s tuulessa! 

Kellon tultua kolmeen oli aika täysi lisälähdöille. Yli tunnin työ poijuveneellä ei siis tuottanut tulosta. Harmitti kovasti, ettemme enää saaneet mahdollisuutta taistella regattavoitosta. Saimme kuitenkin aimo annoksen  jännitystä ja tiukkaa kisailua viikonlopun aikana - ja regattavoittokin oli erittäin lähellä. Tältä kannalta katsottuna kisa olikin erittäin nautittava.Toisaalta järjestelyjen yleinen taso ei antanut aihetta kiitokseen. Järjestäjien päätös lähettää matkaan useita luokkia yhtä aikaa ei myöskään ollut oikea. Kisailu olisi ollut paljon mielekkäämpää omana lähtöryhmänämme.

Onnittelut KumiTursaalle luokkamestaruudesta ja kiitokset kanssakilpailijoille tiukasta kisasta. Oli hienoa ajaa kisaa 10 veneen fleetissä! Erityisen hienon kisasta teki luonnollisesti Penelopen miehistön mahtava taisteluhenki ja hyvä fiilis. Tällä porukalla on mukava purjehtia. Kiitokset kaikille! 

Miehistö:
Perttu Rönkkö
Markku Rönkkö
Kalle Arponen
Lauri Loikkanen
Jussi Pekkarinen
Anne Dahlgren
Miikka Raininko (la)
Jon Ahllund (su)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti