sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Suursaarirace: Luonnonvoimien ihailua

 Kauden ensimmäiseen First ranking-sarjan kisaan lähdettiin intoa puhkuen. Kovaa tuultakin oli luvassa, mutta se säikäytti onneksi vain yhden Firstin kymmenestä jäämään rannalle. Kisa startattiin varsin ravakalla kryssillä 6-11 m/s tuulessa - toki 1. Genoa ylhällä. Vauhti oli alusta saakka kohdallaan ja Penelopella oli tukeva johto kisasta aina yön pimentymiseen asti. Spinnulegiksi alun jälkeen kääntyvällä pitkällä siivulla kohti itää lähdettiin hieman liian ahnaasti hakemaan vauhtia mereltä. Ratkaisu oli oikean suuntainen, mutta huomattavasti lyhyempikin siivu merelle päin olisi antanut ja halutun ja paremman tuloksen.

Aamun valjetessa huomasimme edellemme ehtineen kaksi Firstiä - Nea ja Anastacia. Sisuunnuimme taistelemaan todenteolla ja kevyessä tuulessa välttämättömien tiukkojen leikkauskulmien ja maan puolelta hyvin haetun (uuden tuulen ja) Luodematalan lähestymisen ansiosta kiilasimme jälleen kärkeen. Jatkoimme 1. Genoalla aina Suursaaren eteläkärkeen saakka. Purjevalinta oli saaren takana olevien reikien takia oikea, välillä varsin koviksi (jopa 15 m/s) nousevista puuskista huolimatta. Heti saaren kierron jälkeen tuuli nousi edelleen ja vaihdoimme keulalle fokan /3. Genoan ja otimme sisään myös 2 reiviä. Ensi kerralla 2. reivin köysi saisi olla valmiiksi pujotettu (Pujottaminen puomilla seisten 15-20 m/s tuulessa ottaa oman aikansa).

Vaikeudet alkoivat pikkuhiljaa tuulen edelleen noustessa. Genoan fallin katkettua jatkoimme pelkällä isolla (2. reivi) 20-25 m/s tuulessa kohti Luodematalaa. Pian Luodematalan sivuutuksen jälkeen teimme päätöksen keskeyttää kisa - tuuli ei näyttänyt merkkejä keventymisestä ja totesimme pitkän kryssin olevan liian kova koitos purjeillemme ja ehkä miehistöllekin. Suuntasimme kohti Pernaja ja saavuimme Kabbölen satamaan illansuussa. Osa miehistöstä lähti taksilla kotiin. Muutaman tunnin unien jälkeen Perttu, Saara ja Taneli toivat veneen takaisin HSK:lle.

Keskeytyksestä huolimatta kisasta jäi todella hyvä maku. Kilpailu oli kovaa ja mielenkiintoista myrskyn puhkeamiseen saakka. Vaikka varsinainen kilpailu loppuikin selviytymistaistelun alkaessa, oli mahtavaa olla merellä 25 m/s tuulessa ja jopa 6 m aallokossa. Luodematalalla aaltojen murtuessa matalassa vedessä todella tunsi luonnonvoimien mahtavuuden.

Miehistö:
Perttu Rönkkö
Markku Rönkkö
Taneli Oksama
Saara Sumila
Jussi Pekkarinen
Jouni Lounasmaa
Pekka Härkönen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti